Attema Sate, een monument uit 1770

De boerderij

“Vraag jezelf niet af wat de wereld nodig heeft.

Vraag jezelf wat jou tot leven brengt.

En ga dat doen. Want wat de wereld nodig heeft,

Is mensen die tot leven zijn gekomen”.

 (Howard Thurman)

Hoe ziet een nieuwe woon/werkomgeving er uit waar je jezelf kunt zijn? Deze vraag hebben wij onszelf gesteld in 2015. We kwamen uit in het prachtige Gaastmeer, Zuidwest Friesland bij de kop-hals-romp boerderij ‘Attema-Sate’ aan het water, daar waar de weg eindigt. Je kunt nog wel verder, maar dan moet je op de fiets, te voet of met de boot. De Sate is een basis om tot rust en inzicht te komen.

Onze ankers Ruimte – Respect – Relatie zijn uitgangspunten geweest voor de verbouwing die in 2017 heeft plaatsgevonden. Zo zijn landschap (de tuin), gebouw en interieur aangepast en kunnen alle gebruikers genieten van de unieke locatie.
Het ontwerp en begeleiding zijn gerealiseerd door J.O.N.G. architecten. Met behulp van het concept van Studio Slow zijn voor de inrichting verschillende werelden met daarbij verschillende trefwoorden benoemd.

·      Schuur/entree: welkom, gastvrij, verrassing, verzameling, oud&nieuw.

·      Schuur/ appartementen/ feintekamers: eerlijk, ervaring, warm, verhaal, eenvoud.

·      Modern/keuken: centrum, cockpit, gepolijst, functioneel, professioneel.

·      Monumentaal: traditie, kleur, comfortabel, familie, gelaagd.

Materialisatie en kleurgebruik zijn hierdoor in samenhang toegepast.

De boerderij staat er al sinds 1770. De constructie van de schuur is een stoer bintwerk. De volumes die in de schuur nieuw zijn gemaakt raken het oorspronkelijke bintwerk nergens. De nieuwe en oude wereld zijn los van elkaar gehouden.

Onder de balken waar vroeger de koeien stonden kan je nu een tijdje als gast verblijven. De sfeer is stoer en puur. Je slaapt in een ‘feintekeamer’, zoals de boerenknecht vroeger sliep, in een klein kamertje van planken boven de stal. Je kunt ook kiezen voor de bedstee.

Met één grote ingreep in het schuurdak is daglicht en uitzicht gerealiseerd. De ingreep maakte wel een fantastische uitzichtkamer mogelijk. Met de lift is deze unieke plek voor iedereen te bereiken, maar wie de trap kan nemen wordt getrakteerd op een route naar de nok waarbij de schuur van top tot teen wordt beleefd.

Het geheel is duurzaam van energie voorzien middels een warmtepomp en zonnepanelen op het dak van de nieuwe schuur die achter de boerderij staat.

Attema-Sate is genoemd naar één familie waarvan verschillende generaties in de boerderij hebben gewoond en gewerkt. Een sate is de benaming voor een stuk bewoond land met daarop het geheel van onroerende goederen van een boerderij, de eigenlijke gebouwen, inclusief de woning.
Al vanaf de 18e eeuw vinden er verschillende activiteiten plaats, met name agrarische activiteiten en kleinschalige recreatie.

 

Margriet & Gerard Burgers

 

foto’s website: Sytske Hoogterp, Anna de Leeuw, Thijs Wolzak

 

© 2018 Attema Sate, ontwerp & code door BW H ontwerpers